Det är lätt att göra ett impulsköp när man ser en söt kattunge, men kom ihåg att en katt kan bli upp till 20 år gammal.
Försök därför att tänka efter hur ditt eget liv kommer att se ut om 5-10 år.
Kommer du att resa mycket?
Ha långa arbetsdagar?
Tänk i så fall igenom ditt beslut mycket noga.
Passar en katt in i dina framtidsplaner?
Är du beredd att ta ansvar för en annan levande varelse i upp till 20 år?
Om du inte tveklöst kan svara ja, avstå hellre.


Allergier
Om du inte är helt säker på att varken du själv eller någon annan i hushållet är allergisk mot katt, gå och testa dig först!

Har du tid?
För att en katt ska må bra kräver den tid, omtanke och massor av kärlek. Om du arbetar heltid samt har aktiviteter utanför hemmet flera kvällar i veckan eller ofta behöver resa bort bör du överväga om du över huvud taget ska skaffa en katt. Om man inte bor alltför trångt kan det vara en bra idé att skaffa två katter som har sällskap av varandra. Men kom ihåg att även två katter behöver sin matte/husse.

Pedant och lättväckt?
Katter är levande varelser som – när de inte sover eller mediterar – klättrar, hoppar, leker och undersöker. Mattor ligger sällan kvar på sin plats, ibland kan något åka i golvet, det blir nos- och tassavtryck på fönster och speglar, o.s.v. Ibland kräks de upp hårbollar eller mat som ätits för fort och det sker ofta på en matta eller i sängen. Precis som barn kan de stöka till. Många katter anpassar sig så småningom till ägarens dygnsrytm, men de är trots allt nattdjur och kan ibland ägna dygnets mörka timmar åt inte helt ljudlösa aktiviteter. Även detta är något du som kattägare måste kunna acceptera.

När du är bortrest
Har du en pålitlig person som kan ta hand om din katt när du är bortrest? Om inte måste du vara beredd att lämna katten till ett seriöst kattpensionat och ta den kostnaden.

Katthår
 Alla katter fäller hår i större eller mindre utsträckning, inte bara på golvet utan även på möbler, på dina kläder, i sängen, o.s.v. Detta är något du som kattägare måste acceptera. Mängden katthår kan dock delvis minskas genom regelbunden borstning.

 Vässa klorna
Alla katter vässar instinktivt sina klor och även om det inte brukar vara några större problem att få dem att använda en klösbräda, så kan ”olyckor” hända. Du bör alltså kunna tåla en eventuell reva i en tapet, möbel, e.d.

Rengöring av toalåda
En katt uträttar sina behov i en toalåda och nej, det luktar inte alltid så gott och kan bli lite skräpigt av kattsanden, men den måste hela tiden hållas ren och det är du som ägare som måste ta ansvar för det.  


Ekonomi
Även om en katt är billigare i drift än t.ex. en hund så måste man trots allt räkna med en del utgifter – mat av bra kvalitet, kattsand, årlig vaccination och eventuella andra veterinärbesök, leksaker och försäkring.

Ändrade familjeförhållanden
Även om man inte gärna vill tänka på att det förhållande man just nu har kan ta slut så bör man faktiskt göra det. Vad händer med katten om ni separerar? Om ingen av er tveklöst kan tänka sig att ta hand om katten själv, tänk efter en gång till. Vad gör du om du träffar en allergisk partner? Kommer du att vilja göra dig av med katten när du får barn?

Är du OK med allt det ovanstående? GRATTIS, du är en riktig djurvän och kattälskare!